FAQ

Op zoek naar rookmelders?

Waarom zijn rookmelders verplicht?


Waarom moet ik vanaf 2020 een brandmelder plaatsen in mijn woning?


De Vlaamse Regering heeft op 10 maart 2017 een decreetwijziging afgekondigd waarmee het plaatsen van rookmelders of een branddetectiesysteem zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont, verplicht wordt. Het nieuwe decreet zal het rookmeldersdecreet van 12 juni 2012 opheffen en vervangen door een toevoeging aan artikel 5, §1 van de Vlaamse Wooncode. Mocht brand uitbreken in je woning terwijl je slaapt dan heb je zeer weinig kans om op tijd wakker te worden? Als je slaapt, ruik je immers de rookontwikkeling niet. De rook en brand zullen zich razendsnel verspreiden en werkt eveneens verstikkend. Een goede professionele rookmelder zal je tijdig verwitting wanneer rook zich ontwikkelt in je huis of appartement. Vanaf 2020 is een brandsensor verplicht in Vlaanderen en dit op elke verdieping van je woning. Ben je op zoek naar een goede branddetector? Koop ze nu online en wees in orde met de wetgeving. Investeer dus in rookmelders om jou en je gezin tijdig te alarmeren. Jaarlijks overlijden er in België meer dan 100 mensen door woningbranden. Brandveiligheid is iedereen zijn verantwoordelijkheid.


Hoe koop je een goede rookmelder?


  • Brandsensoren kan je kopen in elektro- en doe-het-zelfzaken of offline zoals op deze website.
  • Sommige  rookmelders zijn voorzien van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten iets meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen. Dat is aan te raden.
  • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604 op die manier ben je erzekerd van de kwaliteit.


Op welke plaats dien ik een rookmelder te installeren? Waar hang ik een brandmelder?


Indien je de rookmelders op een correcte plaats installeert, ben je beschermd tegen het mogelijke brandgevaar. 

  • Plaats de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van een mogelijke hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken.
  • Wanneer je de rookmelder op de muur plaatst, doe het dan zo hoog mogelijk maar wel op zijn minst 15 cm van het plafond verwijderd.
  • Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud. Zeker wanneer je de batterij moet vervangen. Hou hier voldoende rekening mee dat je de brandsensor gemakkelijk kan bereiken.
  • Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.
  • Plaats een rookmelder op elke verdiepeing van je woning. Dit is verplicht vanaf 1 Januari 2020!
  • Elke woning is veiliger als je ze beschermt met meerdere rookmelders. Het maakt niet uit of de woning verhuurd wordt of niet. Deze maatregel geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (vb. commerciële handelsruimte, praktijk, e.d.).
  • Plaats minstens 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis en op elke bewoonde verdieping van het huis. Dit zijn de ruimtes waar de rook zich het snelst zal ontwikkelen.
  • Rookmelders in de keuken of badkamer kunnen sneller leiden tot valse alarmen door het koken en stoom. Desalniettemin blijft de keuken uiteraard een risicoplaats voor brand. Je kan hiervoor kiezen voor een thermische branddetector.
  • Alle andere kamers voorzie je best ook van een rookmelder. Ga eens na bij je thuis waar er mogelijk risico is op brand. Denk maar aan de berging met wasmachine en droogkast, de slaapkamer met televisie en elektronische apparaten, aan de elektriciteitsteller, enzovoort. Idealiter plaats je dus in elke kamer een brandsensor, maar minstens 1 per etage om reglementair in orde te zijn met de nieuwe wetgeving.


Wanneer moet ik mijn rookmelder vervangen?


Rookmelders, branddetectoren en brandsensors die rookontwikkeling signaleren moeten na tien jaar vervangen worden? Rookmelders hebben immers een beperkte levensduur om snel rook te kunnen meten.


Hoe onderhoud ik een rookmelder?


Het is belangrijk om de rookmelder regelmatig te onderhouden en te testen.

  • Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak een levensduur van 10 jaar. Dat is veelal het gemakkelijkste. Op die manier hoef je enkel na 10 jaar de rookmelder te vervangen.
  • Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.
  • Test tenminste 1 keer per maand je rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien.
  • Verwijder vaak (ongeveer 1 keer per maand, afhankelijk van welke ruimte) het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met de stofzuiger. Let er dus op waar je de rookmelder installeert, want het onderhoud is belangrijk. De bereikbaarheid van de branddetector is dus een punt om goed over na te denken.


Waarom verandert de wetgeving voor rookmelders?


Op dit moment is een rookmelder al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning plaatst of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting, voor de overige 60 procent van het Vlaamse woonpatrimonium echter NOG niet. Vlaams Parlementsleden Jelle Engelbosch (N-VA), Katrien Partyka (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open VLD) brachten daar verandering in en dienen een voorstel van decreet in. "Ik wil de wetgeving verruimen naar alle woningen en zo de complexiteit wegwerken. Eén duidelijke regel voor iedereen, dus", legt initiatiefnemer Engelbosch uit. 


Hoe weet ik of mijn branddetector werkt?


Je wil hiervan uiteraard zeker zijn. Test regelmatig je branddetector. Op de detector bevindt zich vaak een testknopje. Als je er een twintigtal seconden op drukt, hoor je een signaal en de geluidssterkte daarvan is een aanduiding voor de resterende energie in de batterijen. Zo weet je of het toestel nog correct functioneert.

Als je niets hoort, zijn de batterijen van je branddetector waarschijnlijk uitgeput. In de meeste gevallen heb je dan al eerder op regelmatige momenten een biep gehoord, waarmee je toestel je waarschuwt dat het tijd is om de batterijen te vervangen. Maar er bestaan ook modellen die niet voorzien zijn van zo’n systeem. Het toestel even testen is dus de enige manier om zeker te zijn dat het nog correct functioneert. Op verschillende modellen brandt er ook permanent een verklikkerlampje om te bevestigen dat de branddetector functioneert. Maar zo’n lampje is niet voldoende betrouwbaar en het mag de hogervermelde testprocedure niet vervangen. Plaats de melder dus op een bereikbare plaats zodat je dit vlot kan testen.


Waarom redden rookmelders mensenlevens?


Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt wat betreft brandveiligheid. Cijfers bewijzen bovendien dat een algemene verplichting levens redt. In Noorwegen is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand sinds de invoering die al dateert van 1991. In 2015 zijn Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten dezelfde weg ingeslagen. Vlaanderen kan dan ook niet achterblijven, zegt Katrien Partyka. "Vooral 's nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden."

Volgens Mercedes Van Volcem (Open VLD) staat de nieuwe regelgeving niet op zich. "De wettelijke verplichting moet uiteraard samengaan met bijkomende sensibilisering voor de burger zodat die weet dat hij/zij de eigen veiligheid aanzienlijk kan verhogen voor slechts een euro per jaar."


Wat gebeurt er als ik geen rookmelders plaats?


Heden gelden de volgende regels : Als een woning niet voldoet aan de rookmeldersverplichtingen, dan wordt ze in de regel als 'niet-conform' beschouwd. Als een verhuurder voor die woning een conformiteitsattest aanvraagt, zal hem dat worden geweigerd. Bovendien riskeert de verhuurder sancties (bv. verplichting om werken uit te voeren, herbestemming, sloop). In het kader van de administratieve procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring zal een woningcontroleur enkel een opmerking maken op het technisch verslag van het onderzoek van de woningkwaliteit. Het ontbreken van (voldoende) rookmelders zal op zich niet leiden tot een ongeschikt- en/of onbewoonbaarheidsbesluit. Uiterlijk op 1 januari 2020 zullen alle woningen in Vlaanderen over de nodige rookmelders of een rookdetectiesysteem moeten beschikken. De gevolgen als er niet tijdig aan deze verplichting is voldaan, blijven dezelfde.


Mocht u nog vragen hebben, bezoek dan de officiële pagina van de Vlaamse Overheid : https://www.vlaanderen.be/publicaties/rookmelders-2019-1